måndag 23 januari 2012

den där med skolan


Jag har på allvar tagit till mig studierna och sitter någon timme varje kväll och tittar på videolektioner. Rätt sjyst för då kan man sitta och peta näsan, himla med ögonen eller smacka störande högt när man äter banan utan att varken lärare eller de andra i klassen stör sig. Tänk om högstadiet hade varit så, då hade folk fått plugga ifred och inte stört sig på miffot längst bak som bankade i bänklocket för att läraren var dum i huvdet. Ja, jag har mognat lite sen dess, tack och lov.

Den senaste lektionen handlade om RAW och ni som fotar vet vad jag pratar om och ni andra kan väl nöja er med att det är en stand-up serie på teve. ;) När man fotar i RAW och sedan ska bildbehandla i datorn så öppnas programmet Camera Raw och jag har alltid klickat förbi det, tänkt blaha-blaha vilket skitprogram och fortsatt till Photoshop. Nu har jag fått äta upp vartenda ond tanke om Camera Raw för nu har läraren Mattias visat mig hur man faktiskt använder det och hör och häpna, Photoshop kan man faktiskt vara utan i vissa lägen! Mmhmm sug på den en stund.

Slutuppgiften på dagens lektion var att ta övningsbilden ovan, där himlen var helt utfrätt. Bilden är fotad i både RAW och Jpeg och uppgiften gick delvis ut på att med Camera Raw få fram himlen igen med reglagen OCH förstå skillnaden när man fotar i de olika formaten. Bilden till vänster är Jpeg och den till höger är RAW, ser ni skillnaden på sanden och havet men allrahelst på himlen? Jag har bara haft två lektioner än och jag vet inte hur mycket jag lärt mig, lusten att plugga är här och den håller jag hårt i!